neděle 20. prosince 2015

Proč? Protože prostě proto

Vánoce pro mě znamenají absolutní šílenství.

Nevím, kdo vymyslel, že Vánoce budou svátkem lásky a klidu a jediným dnem, kdy se celá rodina sejde společně... Neznám nikoho pro koho by byly Vánoce svátkem výše zmíněných věcí. U nás se rodina sice povětšinou sejde, ale ve finále se stejně všichni navzájem pohádají a dalších 365 dní se setkávají jen sporadicky - aby se neřeklo.

Nezažila jsem Vánoce, kdy by se u nás doma nikdo nepohádal. Proč? No, protože nikoho nebaví zdobit vánoční stromeček (až do minulých Vánoc jsme ho zdobili 24. Minulý rok se mi úspěšně podařilo prosadit zdobení stromečku alespoň toho 23. Teď už zbývá prosadit pouze finální fázi - koupit umělý stromeček, nazdobit ho a spolu s ozdobičkami uklidit sklepa... Ale to máti s největší pravděpodobností nikdy nedovolí. Proč? Protože prostě proto!) a koledy jsou nejhorší písničky, které kdy kdo mohl napsat (beru zpět - slyšeli jste někdy dechovky?...). Takže se u zdobení stromečku vždy celá rodina pohádá, čehož Jane využije a spapá skoro celou kolekci čokoládových bombíček na stromeček, načež vypukne další hádka a Jane si může v klidu dojíst ten zbytek.

Máma začne šílet pokaždé, když někdo projeví sebemenší snahu pověsit na stromeček cokoli, co není modré nebo stříbrné, protože máma prostě chce mít stromeček jenom modrý a stříbrný. Proč? Protože prostě proto.

V cca šest hodin večer začnou všichni šílet, že nestíháme Štědrovečerní večeři a následné rozbalování dárků do nové vánoční pohádky, kterou pravidelně dávají na ČT1, načež já a moje sestra začneme přemlouvat mámu, aby nám dovolila dívat se na pohádku o večeři, což máti rázně zatrhne. Proč? Protože prostě proto.

U večeře se vžy strhne hádka, když sestra odmítá sníst i ten nejmenší kousek kapra. Máma trvá na tom, že si musí dát alespoň ten pěti centimetrový kousek. Proč? Protože prostě proto.

Když se konečně dojí, jde se na vánoční dárky. To je ta pozitivní část, u toho se většinou nikdo nehádá... Ta otravná část tohoto momentu spočívá v tom, že celu dobu hrají koledy...

Když u třetího dárku zjistíme, že pohádka na ČT1 za deset minut končí, smíříme se s tím, že letos uvidíme zase jenom Pelíšky, dorozbalíme zbytek a lehneme si na gauč: "A když sní se, co je v míse, televizor pustíme, v jizbě dusné všechno usne k blaženosti své..."

No a přesně proto, pro mě Vánoce znamenají naprosté šílenství... No, může se mi někdo divit? 

4 komentáře:

  1. Keby je to u nás tiež takto asi by som ich aj ja začala považovať za absolútne šialenstvo. No u nás je to celkom pokojné a ja sa každý rok teším na toto úžasné obdobie ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás to tak pokojné není, ale podle mě je to hlavně proto, že máme opravdu velmi početné příbuzenstvo, takže když se v jednom domě sejde 50 000 lidí, není se čemu divit ;)

      Vymazat
  2. Je mi celkom ľúto ze sa tak hádate .... ja sa na Vianoce tento rok strašne strašne teším :) za posledné roky asi najviac :) že ich strávim s rodinou spolu :) aj keď mama bude v robote no keď večer príde a dáme si večeru a darčeky a popozeráme rozprávky tak to bude úplne krásne pre mňa :) prajem ti šťastné a veselé ...a čo najmenej šialené Vianoce :D
    Me and my ART

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni jsou ty naše Vánoce spíše šílené (a někdy je to až vtipné, věř mi ;)) než, že by to bylo smutné, ale člověk si zvykne...
      Děkuji za přání, tobě taky šťastné a veselé :)

      Vymazat